“Den er for salt og den er for runny”

…sagde Thomas Castberg til min bearnaise i Masterchef. Og havde ret. Det plejer at gå bedre i eget køkken, og vel kan bearnaise kikse, men det er ikke så mytisk svært som du måske tror. Nu er det fredag, og du skal alligevel lave noget mad. Så hvad med at gøre bearnaise til dit nye fredagsslik? Så kan du selv bestemme om du serverer en rød bøf til, et perlehønebryst eller bare lidt grillede forårsgrøntsager. Her er min nemmeste version af bearnaise:

til 4 personer:                                                                                      Også lidt runny.....men god

4 æggeblommer

400 gram smør

1 dl eddike, fx æblecidereddike eller hvidvinseddike

Estragon og kørvel.

Hæld eddiken i en gryde, og reducér til det halve.  Smelt smørret i en anden gryde. Pisk æggeblommerne sammen med ca. 1tsk eddikereduktion per person og en lille smule vand over svag varme(evt. vandbad). Pisk det smeltede smør i lidt efter lidt og varm forsigtigt op til saucen begynder at tykne. Tag saucen af varmen, tilsæt rigeligt friskhakket estragon(eller tørret, hvis supermarkedet kun har en ynkelig vissen en) og kørvel og smag til med salt og peber, evt. lidt cayenne-peber. Justér syren med citronsaft, hvis du synes.

Har du lidt stegesky fra et stykke oksekød, der har trukket, så put endelig det i også. Hvis den skiller, prøver du bare igen på fredag.

Husk nu at smage. Der skal være balance mellem fedme, syre og salt. Og så skal det smage af estragon. God weekend!

 

Du kan gense bearnaiseafsnittet her

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *