Det var en usædvanlig mild septemberaften, da Inter Rhône inviterede til workshop med Côtes-du-Rhône vine og Lirac i centrum. Det foregik på restaurant STUDIO hvor køkkenchef Alan Bates skulle levere en gastronomisk vitaminindsprøjtning, der skulle få det bedste frem i de kraftige vine fra Rhône-dalen.

Det var erfarne folk fra vinens verden, der iført mundbind satte sig tilrette med behørig afstand ved de glasfyldte borde. Hele 23 vine skulle vi igennem og med Nina Højgaard Jensen som aftenens vinøse kaptajn følte jeg mig i trygge hænder.

Vinene kom både fra den relativt ukendte Rhône cru “Lirac”, der primært laver rødvin og fra Côtes-du-Rhône (plus “Villages”) appellationen. Om det var en god idé, spekulerer jeg stadig over. For hvis pointen skulle være, at cru-vinene er bedre end CdR-vinene, så ville det jo være synd for sidstnævnte at smage dem sammen. Og hvis vinene er lige gode, står Lirac jo ikke rigtigt frem som en berettiget cru?

Nå, men vi lagde fra kaj med fire lækre, velkomponerede og særdeles velsmagende snacks fra køkkenet, der i den grad understregede af STUDIO stadig rangerer højt på den københavnske madscene. Mest imødekommende var en lille vol-au-vent med danske shitake, der med en intens sauce med god syre var et glimrende match til de relativt kraftige og mineralske vine, der indledte seancen. Jeg har aldrig været vanvittigt stor fan af hvidvin fra Rhône, men var jeg godt underholdt undervejs og til første egentlige ret, en servering med skærising, var jeg særligt glad for Chateau de Montfaucon Comtesse Madeleine 2018 som er fra Lirac og forhandles af Niche Vine.

En fremragende ret med kanin og jomfruhummer skulle ledsage aftenens fem første røde vine, men det var ikke verdens bedste match. Det sarte smag fra kanin og skaldyr blev overdøvet af de kraftige vine mens en intens puré, krydret med en spicy garam masala fremhævede alkoholen i vinene og de havde de bestemt ikke brug for. Fred være med, retten var herlig og vinene havde vi smagt inden. Min favorit blandt dem var den syrah-dominerede “La Part des Vivants” 2018 fra Famille Garon, der er i porteføljen hos Fine Wines. Smuk, saftig og mineralsk vin.

Næste heat med røde vine var noget mere på hjemmebane med en servering af grillet striploin og en sauce bordelaise. Det smukt grillede og saftige kød fik det bestemt det bedste frem i vinene, som alle var fra Lirac. Her var jeg gladest for “Reserve St. Dominique” 2017 fra Andersen Vine. En yderst kraftig, tung og tannisk men ganske vellavet vin.

Aftenen på STUDIO bragte ikke meget nyt under solen, men var en kærkommen lejlighed til at kalibrere den indre database, især på Lirac, som man ikke støder på så tit. Vi er glade for Rhônevin i Danmark og aftenens vine understregede også, at der er masser af saft og kraft at komme efter. Og så hellere et glas vine fra Rhône end endnu en af de 1000vis af ripassokloner fra hele verdenen, der også er at finde på danske hylder. Vel var der et par skæve og klodsede vine i mellem, men overordnet betragtet holder Rhône-dalen stadig skruen i vinen.

Madhjernen var inviteret af Inter Rhône, der ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.