En mild overdrivelse, men der er godt nyt for pinot- og chardonnay-hungrende vindrikkere.

Måske kender du allerede navnet Francisco Baettig. Han er i hvert fald blandt Chiles mest kendte vinmagere og blev i 2018 kåret til “Winemaker of the year” af MW Tim Atkin. Han laver vin for det velkendte hus Errazuriz hvor han også er Technical Director og sammen med Eduardo Chadwick står bag vine som Viñedo Chadwick og Seña, to af landets absolutte ikon-vine.

Fransisco er stor fan af pinot noir og chardonnay og har længe haft ambitioner om at lave chilensk topklassevin på netop de druer. Især pinot noir er klimafølsom og bliver stilket og grøn med for lidt varme og sol, men gumpetung og petroleumshørmende, hvis den får for meget.

Sammen med sin gode ven, Carlos de Carlos, fandt han det ideelle sted i Traiguén i det sydligste Chile. Her er der nedbør nok til at undgå kunstvanding , køligere klima og mildere solstråler. Altsammen forhold, der tilsammen giver ensartet modne druer, der kan producere vine med god syre, farve og ikke mindst et moderat alkoholindhold.

De to venners projekt var en velbevaret hemmelighed indtil vinhuset Viños Baettig kunne præsentere sin første kommercielle årgang i 2017. 22 ha er beplantet med nøje udvalgte kloner og vinene laves uden sprøjtemidler.

Huset laver fire vine, en chardonnay og en pinot i serien “Los Parientes” til 225 kroner flasken og yderligere en af hver i serien “Los Primos”, der koster 550,- kroner flasken. Så er vi også oppe i nærheden af bourgognepriser og det skal vinene selvfølgelig kunne leve op til.

Det var der for en lille udvalgt flok pressefolk mulighed for at afprøve forleden på Søllerød Kro, hvor Francisco og Carlos direkte fra Chile selv berettede om projektet, mens vi fik lov at gå ombord i vinene, som du her kan få mine indtryk af.

Baettig Chardonnay Los Parientes 2019 har flot kvædeparfumeret næse med blidt fadpræg. Munden er saftig og fyldig med vibrerende syre og lang finale. Den charmerende næse til trods virker vinen næsten en tand for ung og skal måske lige have lidt tid til at samle sig yderligere, men det er en vellavet og yderst lovende vin. ****(4 stjerner)

Storebror Baettig Chardonnay Los Primos 2018 har smæk på næsen med tydeligt fad, moden melon, hvide blomster og en næsten botrytis- eller kamilleagtigt parfume, der er meget charmerende. Er der endnu mere smæk på syren her? Jeg tror det, men der er også mere fed og intens frugt til at bære det. Stor vin, med et langt liv foran sig. *****(fem stjerner)

Til en ret med dansk kysthummer satte jeg Los Primos i battle med både meursault og chablis grand cru og det var altså en jævnbyrdig kamp som Louis Michel Grand Cru Grenouilles 2015(fra magnum) med sin fine modne præg dog til sidst vandt. Men om 4-5 år tror jeg der er comeback til Baettig.

De røde vine er intet mindre end fremragende.

Los Parientes Pinot Noir 2019 har eksotisk krydret næse med hyldebær, cannabis, muld og sød tjære inden en hamrende saftig mund, igen med intens syre. *****(fem stjerner)

Los Primos Pinot Noir 2018 har varietal karakter i mere burgundisk stil med søde skovjordbær og en fin floral parfume. Og så en saftig, læskende grønt krydret mund, hvor brugen af hele klaser virkeligt kommer til udtryk. Fantastisk vin! ***** (fem stjerner)

Hovedretten, som i øvrigt er nomineret til Årets Ret understreger at Søllerød Kro med Brian Mark Hansen ved det kulinariske ror stadig står stærkt på den højgastronomiske scene i Danmark. Svampefarserede morkler i barnenævestørrelse var en umami-bordbombe, der ikke var sådan at ryste af sig. Den røde Los Primos fulgte retten pænt på gled, men det gjorde Barolo Vignarioanda 2012 sandeligt også og var et skoleeksempel på at man ska vente med at drikke store vine, til de begynder at blive modne. Jeg vil glæde mig til at prøve vinene fra Baettig, når de engang får lidt alder. Hvis jeg når at købe nogen inden dig.

Madhjernen var inviteret af Bichel Vine, der ikke har haft indflydelse på artiklens indhold.