Historien om Nicolas Joly er egentligt bare historien om endnu en finansfyr, der blev vinbonde. Dem er der en del af, i disse dage og de laver vin med større elle mindre succes. Men det var helt tilbage i 1977 at Nicolas overtog familiens vingård Château de la Roche aux Moines i Savennieres.

Nicolas var fra tidlig færd interesseret i naturpleje og bæredygtighed og læste bl.a. om biodynamik som han begyndte at eksperimentere med fra 1980. Med succes åbenbart, for fra 1984 omlagde han al produktion til biodynamisk. I dag er han kendt som biodynamikkens ”Godfather” indenfor vin og har skrevet flere bøger om biodynamisk vinproduktion. I øvrigt kalder Nicolas sig ikke vinmager, men ”natur-assistent”.

Det er som sagt i Savenniéres i Loire, at Domaine Nicolas Joly laver vin. I dag er det primært datteren, Virginie, der står for vinen, men Nicolas har stadig sine meningers mod om vinproduktion. Han har lagt sig ud med organet ”Interloire”, som han mener favoriserer store producenter og industriel produktion. Han foragter desuden jagten på ”de bedste kloner” af forskellige druesorter. Vinstokke udtrykker terroir på samme måde som forskellige malere se det samme landskab. Derfor er kloner absurde. De er en fortrængning af den diversitet, som hver vinstok udtrykker. Der er ingen ”bedste klon” af nogen druesort. Siger Nicolas, hvis ord om vin altid er billedsprog og  uakademisk.

Joly laver tre vine, alle på chenin blanc.

Les Vieux Clos Savenniéres

Le Clos de la Bergerie, Savenniéres-Roche aux Moines

og

La Coulée de Serrant, som er sin egen appellation og et monopol(familien ejer det hele).

Joly tror på, at chenin blanc skal opnå maksimal modenhed. Druerne høstes af flere omgange og først, når de er på grænsen til rosin-stadiet og gerne med botrytis. Man må ikke forveksle modenhed med oxidation, siger Joly, og opfordrer til at hans vine smages over adskillige dage, så man ved selvsyn kan konstatere holdbarheden og se udviklingen.  Og det er præcist, hvad formålet med denne artikel er. At levere smagenoter for de tre Joly-vine, smagt over fire dage.

Generelt er vinene fantastiske og som det vil fremgå af testen, utroligt holdbare. Stilen er helt unik og vinene er svære at sammenligne med noget som helst. Det er meget mad-versatile vine og jeg kunne godt finde på at skabe retter til at matche disse vine. Nok noget med skaldyr eller blæksprutte, brunet smør, yuzu, hasselnød, blomkål, æbler…. Nå, det må blive en anden gang. Her følger smagenoter på 3 X Joly:

Les Vieux Clos 2018, 275,- kr. (normalpris 450,-) Dag1:

Her er der en nærmest oxidativ(jeg mener moden) tone i næsen. Og noget salt, maritimt. Kandiseret citrusfrugt. Munden er fantastisk. Insisterende syre og dyb koncentration. En næsten tannisk tørhed gør tænderne let ru. Et fenolisk haps, nærmest. Det er fremragende, eksotisk og pirrende. Vanvittigt lang eftersmag.

Les Vieux Clos 2018  Dag 2:

Olieret og fed næse, masser af kvæde, lidt flint og et nærmest røget pift. Saftig mund med levende, vibrerende syre. Lige dele æblekælder og citrus. Stadig levende og frisk. En fino-agtig flortone melder sig undervejs. Spændende og levende vin.

Les Vieux Clos 2018  Dag 3:

Kraftig duft af ruskind og frisk havduft. Salt, skøn mund.  Læskende og dejlig vin, der indbyder til store slurke og vinøs eftertænksomhed. Tror jeg vil drikke i stedet for at notere. Det smager virkeligt godt i dag.

Les Vieux Clos 2018 Dag 4:

Her er den mest komplekse næse af alle dage. Og lækreste. Østers, citron, gule æbler, salturt, fino. Og den smukkeste mund. Les Vieux Clos er perfekt her på fjerdedagen. Munden er blød og salt, syren er perfekt, der er ultimativ harmoni i denne smukke vin. Er det det hér, Joly vil opnå?  Vinen er  i hvert fald utroligt smuk på fjerdedagen. Eftersmagen er uendelig.

Clos de la Bergerie 2018 , 325,- kr.(normalpris 550,-) Dag 1:

Kraftig næse, men af hvad? Nærmest havduftende, en tone af rågummi, en duft af kvæde og et lillebitte pift af eddike. Munden er smukt balanceret, nærmest kælen. En sitrende syre prikker i tungen og det bliver ved længe. Alkoholen fornemmes tydeligt, men ikke generende. Eftersmagen er laaaaaang og nærmest hvidpeberkrydret.

Clos de la Bergerie 2018  Dag 2:

Interessant næse, der virker lidt lukket i dag, men også har æteriske noter af mandel på en bund af æble.  Munden er fyldig og cremet med insisterende syre og en fenolisk tørhed. Glimrende. 

Clos de la Bergerie 2018 Dag 3:

Stilfærdig næse af kvæde og hvide champignon. Cremet, rig og fyldig mund, nærmest som en moden condrieu. Her er også et lille fenolisk bid til sidst, som i Les Vieux Clos og som dagen før.

Clos de la Bergerie 2018 Dag 4:

Nu er næsen mere kælen. Den dufter af nye sko men der lurer en lille honningtone også sammen med vilde urter. Munden er sprød og læskende. Syren er insisterende og mundvandsfremkaldende og det er vitterligt en vin, der meget gerne vil drikkes. Siger jeg, som om det ikke er min skyld at jeg har lyst til at kyle den i halsen. Finalen er salt og krydret.  Fremragende.

Coulée de Serrant 2018 , 550,- kr.(normalpris 850) Dag 1:

Denne vin dufter af mindre end Clos de la Bergerie. Mindre kompleks, men måske mere sammenhængende. Der er mere kvæde og stadig rågummi, men ikke noget acetat-pift. En nærmest yuzu-agtig parfume melder sig i glimt. Den er mere æblet. Munden er cremet og meget fyldig, syren er blid, men insisterende. Dejlig vin, med peberprikkende finale og et lille bittert haps.

Coulée de Serrant 2018  Dag 2:

Næsen er nu parfumeret af hasselnødder og gule æbler. Et lille krydret touch af timian. Mineralsk og salt mund, utroligt charmerende, læskende og yderst drikkevenlig. Det bliver svært at gemme vin til de næste dage, faktisk. Herligt og let glas.

Coulée de Serrant 2018  Dag 3:

Nu er næsen fed og cremet. Der er hasselnød, urter. Læskende og salt mund med lang krydret eftersmag. Skøn vin, der virker til at have taget på i tyngde.

Coulée de Serrant 2018 Dag 4:

Nu dufter Coulée intenst af kvæde. Der er en lille lakridset overtone, der er syltet saltcitron og mandel. Munden er cremet og blid. Syren er først afdæmpet men nipper i mundhulen bagefter med sin peberprikken. Eftersmagen er æblet og krydret og det er på sin vis en stilfærdig og smuk vin.

Virginie og hesten Marius

På femtedagen begyndte vinene at gå den modsatte vej, men der er ingen tvivl om at Nicolas Joly har ret, når han siger, at hans vine har gavn af at være åbne. Fire dage er måske længe at vente, men nogle timer på karaffel er en rigtigt god idé. Det er det også at smage de her vine, der ganske enkelt er enestående.

Vinene forhandles af Erik Sørensen Vin.